Het Nieuwe Communiceren

Doe Het Zelf-communicatie

Doe Het Zelf-communicatie

In een dienstverlenende organisatie ontstaat het product of de dienst op het moment dat de medewerker en de klant samen zijn. Daarbij ontstaat ook meteen het verhaal over de organisatie. Het meeste effect heeft het gedrag van de medewerker. En niet de communicatie. Dat wordt wel nog vaak gedacht, vandaar dat er van communicatie ook vaak (te)veel verwacht wordt.

Als het verhaal daar ontstaat tussen medewerker (op elk niveau) en klant of relatie, is het dan niet logisch dat de medewerker ook zelf het verhaal vertelt? Gewoon zelf aan het woord bij een interview, zelf Twitteren, bloggen en Yammeren, zelf stukjes op het intranet zetten en de digitale nieuwsbrief vullen. Hoe meer, hoe beter, hoe echter. Geen duidelijk voorgekookte quotes en interviewteksten, maar echte verhalen van echte mensen.

Al die medewerkers die lekker zelf communiceren, doen dat natuurlijk wel als onderdeel van een groter geheel: de organisatie. Als medewerkers helder hebben waarom ze bij die organisatie (willen) werken en wat die organisatie betekent voor klanten en relaties, kunnen ze dat ook vertellen. Het adagium van PR was ooit: Be good & tell it. In de kern klopt dat, maar er mist iets. Be real & share it is meer van deze tijd. Het verhaal wordt doorlopend, elke dag weer, beleefd (‘be real’) en al dan niet bevestigd, binnen en buiten, door de gedragingen van medewerkers van een organisatie en de communicatie van de organisatie. Als het verhaal bekend is en als zodanig beleefd wordt, kunnen medewerkers het bewust en gericht gebruiken als basis voor hun eigen communicatiebijdrage (‘share it’).

Daar ligt één van de kerntaken van de afdeling communicatie: maak het verhaal helder en vertelbaar. Wat een communicatiekracht maak je dan los in je organisatie. Enne…zelf doen geeft ook nog eens een gevoel van voldoening en trots. Kun je die ook meteen afvinken op het vaste lijstje van communicatiedoelen.