Het Nieuwe Communiceren

Bloemetjesbadjassen

Je kunt prima met elkaar werken zonder elkaar fysiek te ontmoeten. Maar eens in de zoveel tijd is het belangrijk om de koppen bij elkaar te steken. Als je de moeite neemt om elkaar in real life te ontmoeten, moet het dat wel waard zijn. 


Bij een face-to-face gesprek kun je elkaar horen, zien, aanraken. Hoe meer zintuigen, hoe minder ruis op de lijn. Videoconferencing staat wat dat betreft op een goede tweede plaats als het gaat om het aantal zintuigen. De kans op ruis zou eventueel nog kunnen ontstaan door haperingen van de techniek. Meedoen vanuit de werkplek thuis of elders betekent professioneel meedoen. Als de marketingafdeling in plaats van te komen tot een nieuwe strategie voor het komende kwartaal over niets anders kan praten dan over de vreselijk opzichtige roze badjas met bloemmotief van de thuiswerkende collega, gaat er iets nog niet helemaal lekker. Dat geldt ook voor de klant die beeldbelt over een toelichting op de offerte en achter het hoofd van de salesmanager kinderen heen en weer ziet rennen.

Een klus voor de communicatieprofessional dus: de uitstraling van de organisatie op kantoor én vanuit de thuiswerkplek bewaken. Dat kan zijn met collega’s van ICT en facilitaire zaken zorgen voor een goed uitgeruste HNW-vergaderruimte en het aanreiken van een beleid en spelregels over overleggen op afstand. Ook kun je je collega’s natuurlijk ondersteunen bij het kiezen van een inspirerende en creatieve vorm voor hun real life bijeenkomst of overleg. Zodat zakelijke gesprekken op afstand niet over bloemetjesbadjassen gaan en fysieke ontmoetingen echt de moeite waard zijn.